Testa något nytt
Testa något nytt

Testa något nytt

Stickning

Hantverk kan vara så väldigt många olika saker, men just nu verkar det finnas ett uppsving för de textila formerna av hantverk. Ett tecken på det är att ett hemstickat plagg blev årets julklapp 2022, och ett annat att så många började sticka under pandemin att det faktiskt blev garnbrist på många håll. Fler vill återvända till de gamla teknikerna – kanske för att skapa något modernt.

Människor har stickat länge

Stickning är ingen ny teknik, även om hantverket fått ett uppsving de senaste åren. Tekniken lär komma från Italien och ha uppfunnits på 1200- eller 1300-talet. Att stickning förekom redan då kan man se på gamla tavlor där människor som stickar avbildats, bland annat finns några kända tavlor där jungfru Maria stickar. I Norden har man stickat sen 1500-talet. Före det använde man sig av nålbindning här i våra trakter, men den tekniken konkurrerades ut av stickningen, bland annat för att det går mycket snabbare att sticka.

Fördelar med stickning

Stickning är fortfarande en teknik som har många fördelar. Hur snabbt det går beror på hur skicklig du är och också på vilka stickor du använder. Tunna stickor ger ett resultat med en finare stickning, men tar också mycket längre tid att göra. Väljer du att sticka ett plagg kan du i praktiken välja mellan många olika utseenden. Du kan sticka helt släta ytor, göra muddar, och få till olika effekter som till exempel mosstickning, korgstickning, flätstickning eller patentstickning. Du kan också välja att använda garn i olika färger. Är du en van stickare kan du göra mönster, annars kan du uppnå en snygg effekt bara genom att byta garn på väl valda ställen. Kanske gör du en enfärgad tröja, men låter muddarna vara i en annan färg. Eller så låter du tröjan bli i två olika färger, där den ena färgen är på tröjans övre del och den andra färgen på den nedre halvan. Det behöver inte vara komplicerat för att bli snyggt.

Hur gör man stickningen modern?

Precis som med andra hantverk går det att använda den gamla tekniken för att skapa moderna produkter. Vill du sticka en tröja som känns modern kan du påverka hur tröjan upplevs bland annat genom vad du väljer för garn. Det går mode i färgerna, så att välja ett garn i samma färg som kläder som säljs gör att den kommer kännas mer moderiktig. Det spelar också stor roll att använda ett mönster som gör att tröjan eller det du vill sticka blir skuren på ett modernt sätt. Att använda nya mönster är det säkraste. Att själv anpassa äldre mönster kan vara möjligt att göra när du redan är bra på att sticka, men svårt att få till om du är nybörjare. Även mönster (eller avsaknad av mönster) på plagget kan påverka om din stickning kommer upplevas som modern.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *