Virkning
Virkning

Virkning

Har du försökt lära dig att sticka men aldrig riktigt fått ordning på det? Då kanske virkning kan vara ett alternativ som passar dig. När du virkar behöver du bara hålla koll på en garnögla i taget. Den risk som finns när du stickar som innebär att du ska tappa bort en maska eller råka lägga till en för mycket är därför obefintlig. Du använder bara en virknål istället för två (eller fler) stickor, vilket också kan kännas enklare.

En ganska ny teknik

Wikipedia kan man läsa lite om virkningens historia. Det är en teknik som är betydligt yngre än stickningen, eftersom man förmodligen inte började virka förrän på 1600-talet. Virkningen blev stor på Irland i slutet av 1700-talet, när människor tog knypplingsmönster och gjorde om dem så att de kunde virkas istället. Det har funnits ett visst motstånd mot virkningen, bland annat för att man kan halvligga när man virkar, vilket tolkades som att det var en förkastlig verksamhet som passade lata personer. Kanske var det därför det dröjde ända till mitten av 1800-talet innan den första virkboken på svenska kom. Efter det blev virkning vanligt även i Sverige.

Vad kan man virka?

Längtade du efter den där hemstickade tröjan som skulle bli årets julklapp, men var tvungen att ge upp för att du inte fick ordning på stickningen? Då kan du virka en tröja istället! Det är också möjligt att virka andra plagg och accessoarer som mössor, vantar, sjalar och väskor. Du kan virka dukar, filtar, kuddfodral och egentligen nästan vad som helst. Virkning ger ett annat resultat än stickning, det kan till exempel vara svårt att göra resår och också svårt att få till en riktigt slät yta. Men virkningens speciella utseende har sin charm och kan passa bättre i vissa sammanhang.

Modernt med amigurumi

Någon gång runt 2010 blev amigurumis populära i Sverige, och gjorde att fler lärde sig att börja virka. Amigurumis är små mjukisdjur med ett speciellt utseende, till exempel har de ofta oproportionerligt stora huvuden. De kommer från början från Japan, där de blev populära på 1980-talet. De här virkade små djuren blev en del av den moderna trenden de senaste årtiondena, där textila hantverk blivit alltmer populärt att syssla med. Känns det ohanterbart stort att virka en tröja kanske du ska satsa på att göra en amigurumi – det går betydligt snabbare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *