Vävning
Vävning

Vävning

Vill du använda textila hantverk för att göra vackert i ditt hem? Det är möjligt att använda stickning och virkning för vissa saker, men för heminredning kan vävning ofta vara en metod som passar bättre. Har du tillgång till en vävstol kan du väva egna trasmattor – vilket dessutom har fördelen att du kan bli av med gamla tygtrasor och utslitna plagg. Det kan också vara möjligt att väva löpare, handdukar, kuddfodral och annat som gör att ditt hem känns trivsamt.

Väva utan vävstol?

Har du ingen vävstol behöver det inte vara kört. Det går att tillverka en enkel variant som fungerar bra, även om du vill göra något så stort som en matta. Det kan också finnas hobbylokaler där du kan låna en vävstol eller hyra in dig under en viss tid.

En väldigt gammal teknik

Det finns fynd som tyder på att människor vävt ända sen 7000 f.Kr. – och kanske har det skett ännu tidigare än så. Att väva har gjort det möjligt att skapa tyger, som kunnat användas för att göra kläder. Även om det är en gammal teknik har den aldrig blivit omodern. Idag är många vävda tyger maskingjorda, men även handgjorda vävar kan passa in i vår tids inredning och formspråk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *